Förebygg turistdiarrén
Jalla Jalla, Montezumas hämnd, Rangoon Run, ja, kärt barn har många namn. Här hemma går symtomen dock under samma beteckning - diarré.
Diarré är det vanligaste hälsoproblemet framför allt i början av vistelsen. Man räknar med att cirka hälften av alla resenärer till tropiska länder drabbas.
Infekterad mat och dryck är de vanligaste smittkällorna till turistdiarré, som kan vara mer eller mindre omfattande och dessutom återkomma en eller flera gånger under vistelsen. En del drabbas mer, andra mindre. Men slutsatsen är densamma - sjukdomen kan ödelägga en stor del av semestern.
Diarré är det vanligaste hälsoproblemet framför allt i början av vistelsen. Man räknar med att cirka hälften av alla resenärer till tropiska länder drabbas.
Infekterad mat och dryck är de vanligaste smittkällorna till turistdiarré, som kan vara mer eller mindre omfattande och dessutom återkomma en eller flera gånger under vistelsen. En del drabbas mer, andra mindre. Men slutsatsen är densamma - sjukdomen kan ödelägga en stor del av semestern.
Matupplevelsen är ett viktigt inslag när vi reser utomlands och självklart skall man pröva och njuta av de lokala rätter som står på menyn. Några enkla, grundläggande råd enligt nedan kan kanske minska risken för diarré och andra allvarligare sjukdomar som t.ex. epidemisk gulsot. På köpet kan man också minska risken för antibiotikaresistenta bakterier.
- Var noga med handhygienen i samband med måltider och framför allt efter toalettbesök.
- Ät nygjord, genomstekt eller genomkokt mat, som skall vara riktigt varm när den serveras.
- Undvik mat som har stått framme länge i rumstemperatur och då utgör en mycket stor risk eftersom bakterierna förökar sig snabbt. Mat som står framme drar också till sig flugor som överför infektioner.
- Mat som inte skall ätas direkt ställs så fort som möjligt in i kylskåp eller frys.
- Välj gärna matställen med stor omsättning på maten. Därmed är risken mindre för att denna ligger framme och blir gammal.
- Drick buteljerad dryck.
- Borsta tänderna i mineralvatten om du misstänker att kranvattnet inte är rent.
En del resenärer förebygger diarré genom att äta kapslar med laktobakterier, men effekten av dessa preparat är tveksam.
Lite mer specifikt
Dryck
Buteljerad läsk, färskpressad juice, vin och öl kan du dricka utan risk. Likaså hett kaffe och te. Vanliga fruktdrinkar kan vara utspädda med kranvatten och därmed finns risk för överföring av infektioner.
I en del länder förekommer det att man fyller tomma vattenflaskor med vanligt kranvatten och förseglar dem. Välj därför buteljerat, kolsyrat mineralvatten.
Frukt
går bra att äta; framför allt om du skalar den själv.
Glass
Paketerad glass är vanligen säker i större städer och på turistorter. Undvik mjukglass!
Grönsaker
Nykokta går utmärkt att äta. Likaså färska som du själv har skalat eller sköljt i rent vatten.
Helkonserver
vars innehåll ser, luktar och smakar bra är ok. Kontrollera dock datummärkningen.
Is
är ofta gjord på vanligt kranvatten och kan utgöra en risk. Någon isbit i glaset på större turistorter brukar dock inte utgöra något problem.
Kött- och fisk
skall alltid vara genomstekt, genomkokt och ätas riktigt varm.
Mjölk
skall vara pastöriserad eller kokad. Alternativ till färsk mjölk är torrmjölk eller kondenserad mjölk på burk. Andra mjölkprodukter som smör, ost och grädde måste också vara kontrollerade.
Pasta och ris
går bra.
Skaldjur
Undvik råa skaldjur.
Youghurt
går bra att äta om den är gjord på pastöriserad mjölk.
Ägg
skall vara hårdkokta eller vändstekta.
Äggprodukter
Se upp med produkter gjorda av majonnäs.
Lagar du din egen mat i länder med dålig eller tveksam vattenkvalitet bör du dessutom tänka på följande
- Vatten skall kokas eller filtreras / kloreras.
- Skölj grönsaker i kokt vatten eller lägg dem i klorinlösning - 0,5 tsk klorin/liter vatten - i ca 15 minuter. Skölj sedan med kokt vatten.