Trafiksäkerhet

En av de största riskerna vi utsätter oss för när vi åker utomlands är TRAFIKEN. Den orsakar de flesta döds- och invaliditetsfallen bland turister. Anledningarna är flera; dåligt underhåll av vägar och motorfordon, alkoholpåverkan, dålig trafikkultur och tyvärr också bristande eget omdöme hos resenären. I många tropiska länder är sjukvården inte heller alltid tillräcklig för att ta hand om svårare trafikskador.

Om du använder säkerhetsbälte, har barnstol och nackstöd vid bilkörning hemma och använder hjälm och skyddskläder vid motorcykelåkning, varför skulle du då inte göra det utomlands?

Var rädd om dig själv och dina passagerare. Hyr en bil i bra skick med fungerande utrustning såsom säkerhetsbälten, belysning och bra däck.
Använd bilbältet!
Tänk på att alkohol och bilkörning går lika lite ihop utomlands som här hemma och att dina medtrafikanter mycket väl kan ha tagit sig ett eller flera "järn".


Undvik mörkerkörning
Belysningen på bilar, motorcyklar och cyklar är ofta dålig om den ens fungerar över huvud taget. Det kan vara svårt att se fotgängare (reflexer används inte) eller djur på vägen. Varningstrianglar används sällan och vägarbeten upptäcker du kanske inte förrän du står mitt i gropen.

Våga säga till...
taxichauffören att minska hastigheten om du tycker att det går för fort - vilket det många gånger gör.
Platserna längst fram i en buss brukar vara attraktiva för både barn och videofilmare för den fina utsiktens skull. Där är du också som mest oskyddad.


Barn
Säkerhetstänkandet utomlands är inte alltid vad du är van vid när det gäller barnen. Du bör kanske överväga att ta med barnstol (se upp med airbag i framsätet) och cykelhjälm om familjen kommer att ge sig ut i trafiken.


Undvik motorcykel eller mopedåkning
Många svåra olyckor inträffar varje år bland turister i denna trafikkategori. Om du ändå absolut måste köra motorcykel eller moped, iakttag samma säkerhetsåtgärder som du gör hemma. Använd hjälm av bra kvalitet och skyddande klädsel. Badkläder skyddar naturligtvis inte alls om olyckan är framme.