Resa med barn

Generellt bör vi inte ta med barn yngre än 6 månader ut i världen, framför allt inte till varmare länder. Helst bör barnet vara åtmintone 18 månader och ha fått alla sina barnvaccinationer. Väljer du ändå att ta med barnen, följer här några tips speciellt avsedda för dessa.


Blöjor
kan vara svåra att få tag på eller är dyra i en del tropiska länder. För en kortare tids vistelse kan man ha med sig en mindre mängd engångsblöjor. Vid längre tids vistelse är det ofta mer praktiskt med tygblöjor. Dessa sköljs, läggs i en hink med desinfektionsmedel en stund, tvättas och sköljs sedan noggrant.


Maten
Modersmjölksersättning finns i regel i tropiska länder, men välling kan vara svår att få tag på. Däremot finns olika former av pulvergröt och barnmat på burk. Du kan också koka egen välling på vete- eller majsmjöl. Tänk på att använda rent vatten.
  • Koka 3 tsk vete/majsmjöl och 1 dl vatten i 10 minuter.
  • Späd blandningen med vatten till 1 dl.
  • Blanda i 2 dl mjölk, lite socker och 1 nypa salt.
  • Låt vällingen sjuda upp och kyl till ättemperatur.
Den lokala frukten går utmärkt att använda i spädbarnsmat. Papaya (lätt lösande), ananas, banan och guava är alla vitaminrika.
AD-droppar kan rekommenderas vid resor som varar längre tid än några veckor.


Sovplatsen
Om du har med dig barnvagn - tänk på att det kan bli mycket varmt för barnet i denna. Låt barnet hellre sova i ett svalt rum.
Insekter kan överföra sjukdomar och man bör därför hålla barnets sovplats insektsfri. En spjälsäng kan lätt täckas över med nät. Om myror är ett problem slipper man dessa genom att ställa sängbenen i skålar med vatten.


Feber

blir ofta hög hos barn och är inget mått på sjukdomens svårighetsgrad eller allvar. Om barnet har hög feber; klä det i så lite kläder som möjligt eller låt det vara naket. Se till att det är svalt i sovrummet och ge rikligt med dryck.
Febernedsättande medicin kan ges om febern går över 39 gr C.
Aptiten blir ofta dålig vid feber, men glass, soppa och dryck kan mycket väl fylla kaloribehovet.

 

Sök läkare om ...

• barnet blir slött och påverkat

• barnet - förutom feber - också får ihållande kräkningar eller diarré

• barnet har ont i eller får flytningar från öronen


Tänk på att feber i tropikerna kan vara malaria!

Malariatabletter i stora doser är mycket giftiga för barn.
Förvara därför tabletterna (och andra mediciner) barnsäkert!

Lämna aldrig dina barn utan uppsikt i närheten av en simbassäng!