Vaccinationer för friska gravida

För att skydda både den gravida blivande mamman, fostret men också det nyfödda barnet, kan vissa vacciner göra stor nytta och förhindra svår sjukdom och komplikationer hos både mor och barn. Sådana vacciner är som följer nedan.
 

Förutom grundvaccinationerna mot polio, tetanus och difteri, rekommenderas följande vaccinationer under graviditet:

  • Influensavaccin
    rekommenderas under graviditet från vecka 12 under influensasäsong (november-februari) för att skydda den höggravida mamman mot svår sjukdom, som också kan innebära risk för fostret. Vaccinet ges kostnadsfritt till gravida i alla regioner.
  • Covid-vaccin
    Påfyllnadsdos med mRNA-vaccin rekommenderas under graviditet från vecka 12, vid högre smittspridning i samhället och om mindre än 6 månader sedan föregående dos (eller ovaccinerad). Vaccin ges för att minska risken hos höggravida mot svår sjukdom, vilket också kan innebära risker för barnet. Vaccinet ges kostnadsfritt till gravida i alla regioner.
  • Kikhoste-vaccin
    rekommenderas ges vid varje graviditet, från vecka 16, för att skydda spädbarnet mot svår sjukdom i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vaccinet innehåller även stelkramp och difterivaccin. Vaccinet ges kostnadsfritt till gravida i alla regioner.
  • Vaccin mot RS-virus
    Det finns för närvarande inga nationella riktlinjer eller rekommendationer gällande RS-virusvaccin till gravida. Ett av två vacciner är godkänt (Abrysvo, Pfizer) av Läkemedelsverket från graviditetsvecka 24 till 36. I avvaktan på riktlinjer från Folkhälsomyndigheten rekommenderar Vaccinationsguiden i första hand RSV-vaccinet från graviditetsvecka 30 för att på så sätt ge ett så bra skydd som möjligt för det kommande fullgångna barnet.
  • I samband med utlandsresa bör du diskutera med en vaccinationsmottagning om skydd mot andra sjukdomar som t.ex. hepatit A och B, kolera, malaria etc.
    Hör av dig i god tid till mottagningen!