Strand- och badliv

På stranden
Att gå barfota i tropikerna innebär risk för parasiter och svampinfektioner. Detta gäller även på stranden. Använd därför gärna sandaler eller badskor och ligg inte heller direkt i sanden - använd solstol eller en stor badhandduk.


I havet
Ur badsynpunkt är havsvattnet oftast rent och i vatten med hög salthalt är risken för infektioner mycket liten. Floder kan där­emot mycket väl vara starkt förorenade och bör förstås undvikas. Bad i havet bör därför göras en bit ifrån utloppet.

Har du känslig hud och lätt får hudirritationer kan det vara lämpligt att duscha av saltvattnet.

Dyk inte på huvudet i okända vatten!

Tänk på att många onödiga olyckor har inträffat på grund av kombinationen bad och alkohol!

Undervattensströmmar utmed stränderna kan vara mycket kraftiga och varningsskyltar om detta finns sällan. Bada därför aldrig ensam och håll dig alltid nära stranden!

Det finns andra faror som lurar under ytan i tropiska vatten. Vanligast är sjöborrarna vars taggar är mycket obehagliga att trampa på. Koraller kan vara mycket vassa. Använd därför gärna badskor.

Undervattenslivet i samband med dykning erbjuder en fantastisk fauna. Om du planerar att dyka i tropiska vatten, förhör dig först med ortsbefolkningen om det finns några giftiga arter t.ex. lionfish, stonefish, skorpionfisk och hur dessa ser ut.


Vid swimmingpoolen
Om du kan känna doften av klorin så är vattnet oftast tillräckligt rent för bad.
Lämna aldrig barn utan uppsikt i närheten av en simbassäng.

I sötvattnet
Snäckfeber (schistosomiasis) är en sjukdom som förorsakas av en parasit som lever i sjöar och vattendrag i tropikerna. Parasiten kan tränga igenom huden, förorsaka feber och i värsta fall kroniska problem i urinblåsa och tarm. Undvik därför att bada, gå barfota eller att tvätta dig i sådant vatten. Begränsa dina vattenövningar i stället till klorerade pooler eller havsvatten.